fredag den 29. februar 2008

Webslang for viderekomne – 2. del

Indstilling og tankegang er din adgang til internettet – Social Networking

Af Anders Bendix Kiel, projektleder, ab@williams.dk

Hvad er det der internet for en størrelse?

Stop et øjeblik og tænk over, hvilke sider du bruger mest, når du er på internettet. Nævn 3-5 sider for dig selv, som du bruger mest.

Traditionelt har internettet primært været brugt af mange som et medie på lige fod med radio og tv: som envejskommunikation. Vi har brugt nettet til at tjekke vores webbank, sende mails, læse nyheder fra avisers websider eller søge informationer, der bl.a. er postet af store virksomheder.

Det har betydet, at vi ubevidst har overført de begrænsninger, der er ved ældre massemedier som radio og tv til vores webadfærd, og derfor har vi ikke udnyttet internettets fulde potentiale. Adfærden er måske også tæt forbundet med industrialiseringen og vores autoritetstro, der har vænnet os til, at ”de store” har magten. Menig mand har ikke så meget at skulle have sagt. Nogle andre sætter dagsordenen, og så må vi andre bare følge med og tage, hvad der bliver serveret til os.

Revolutionen kommer
Vi står nu på grænsen til (eller måske endda i starten af) den digitale revolution, og internettet skal i dag snarere opfattes som et socialt dialogmedie, hvor det er muligt at indgå relationer med andre mennesker uanset deres geografiske placering. Vi bør derfor ikke tage vores adfærd foran fjernsynet med over til computeren. Vi skal ikke længere nøjes med at modtagere, når vi har muligheden for at være deltagere. Menig mand er ved at få magten tilbage, f.eks. fordi internettet gør det utroligt let at dele positive og negative ”forbrugeroplevelser”, holdninger og interesser med resten af verdenen. Skiftet i magtforholdet vil jeg ikke berøre mere for nu, men jeg har tidligere skrevet om det, hvis du er interesseret.

Jeg vil i stedet for bevæge mig videre til budskabet om, at vi med fordel kan genbruge en hel del træk fra vores adfærd offline i vores adfærd online. Vi er aktive og indgår i sociale relationer med andre mennesker hvor vi deler ting, viden eller underholdning mellem os.

”Social Networking”
Videoen nedenfor, ”Social Networking in Plain English” fra Common Craft, er som udgangspunkt rigtig god for at få en grundlæggende forståelse af internettets enorme potentiale.



Se links fra filmen

Mennesker frem for teknologi
De pointer jeg mener, vi skal fokusere på fra videoen er følgende:
Internettet er infrastrukturen og teknologien, der kobler os sammen i et netværk af mennesker og viden. Det netværk kan være med til at tilfredsstille forskellige behov, der kan involvere job, venner, viden eller noget helt fjerde.

Der er tale om relationer, der ikke kun går den ene vej, men er gensidige. Du kan hjælpe andre mennesker, og de kan hjælpe dig.

Jeg synes det er vigtigt at holde sig for øje, at teknologierne ikke nødvendigvis i sig selv er fantastisk interessante. Der hvor det bliver rigtig interessant er nemlig først, når man kan iagttage, hvordan mennesker bruger teknologien og hvordan den bringer mennesker tættere sammen.

Online identitet
Websider som dem, der bliver nævnt i filmen, er gode steder at starte. Jeg mener dog ikke, man skal nøjes med at være til stede på de såkaldte netværkssites. Jeg vil opfordre til at hele din tankegang omkring internettet bliver at være aktiv, deltagende, opsøgende og at skabe værdifulde relationer til andre.

Teknologierne i dag gør det nemlig muligt for os at skabe en online identitet og derefter en online tilstedeværelse. Altså, at man kort sagt eksisterer og er synlig på nettet.
I mit indlæg på mandag vil jeg komme ind på, hvordan du kan begynde at skabe dig en online identitet.

Det var måden jeg har valgt at fortolke internettets muligheder på, og et forslag til andre om at gøre det samme for at få maksimalt udbytte – både privat og professionelt. Hvis du har andre interessant pointer eller kommentarer, er du som altid meget velkommen til at give dine besyv med og kommentere indlægget. Det vil jo også være i helt rette ånd.

Websider fra Common Craft-filmen

Se også: Anders Bendix Kiel

Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start