onsdag den 5. marts 2008

Webslang for viderekomne – 4. del

RSS

Af Anders Bendix Kiel, projektleder, ab@williams.dk

Blog og bloggernetværk
Jeg skrev i mandags om brugen af en blog i skabelsen af en online identitet og tilstedeværelse. Jeg berørte også, hvor vigtigt det er, at man er aktiv på andres blogs frem for kun på sin egen. Sørg for at indgå i ”bloggernetværk” – en gruppe af personer, der har samme interesser og skriver og kommenterer på hinandens blogs.

Et godt råd fra min side vil være ikke at skrive om private emner, men at vælge personlige emner, der interesserer dig, f.eks. ”teknologiens sociologiske effekter”, ”ishockey”, ”børneopdragelse” eller noget helt fjerde. Forskellen er, at private emner ind i mellem bør blive i privatsfæren, og at interesseområder har nemmere ved at tænde din læser og kan give gnist til debatten.

Men hvordan holder jeg så styr på de sider og blogs, der interesserer mig?

Jeg har da ikke tid til at følge med i 50 forskellige blogs!
Hvis du manuelt skal ud og tjekke 50 forskellige sider for nyheder løbende, bliver det nærmest et fuldtidsjob, og så har du sandsynligvis ikke tid til det. Men der er en anden mulighed.
RSS teknologien gør det muligt at samle indhold fra forskellige sites ind til dig, frem for at du skal ud til de forskellige sites for at tjekke for nyheder og læse indhold derude.

”RSS in Plain English”
Videoen nedenfor ”RSS in Plain English” fra Common Craft, forklarer på en simpel måde, hvad du kan bruge RSS teknologien til. Den er som udgangspunkt rigtig god for at få en ide om, hvor let det kan være at følge interessante blogs (og andre sider).


Se links fra filmen

Videoen forklarer, at du på en let måde, ved brug af en ”RSS reader”, kan holde styr på de mange websider, du finder, der kunne være interessante for dig at følge med i. Jeg bruger selv ”Google Reader” og har meget glæde af den.

Du kan så ved hjælp af f.eks. overskrift.dk finde frem til forskellige blogs, der kunne være interessante for dig og ved hjælp af RSS feed’et få automatiske opdateringer, når der er nye indlæg på de blogs, du vælger at følge.

Du kan også som en start klikke på RSS ikonet her på siden og derigennem oprette en Google Reader og tilføje denne blog til opdateringerne. Så går du ikke glip af næste ”kursusgang”.
RSS kan altså hjælpe dig med at være aktiv på flere forskellige sites og stadig kunne overskue det.

Ved at du er aktiv på mange forskellige blogs, danner du dig stille og roligt et netværk, hvor du er synlig, og den vej igennem får du relationer til mange forskellige mennesker, som måske også er interesseret i at følge med i, hvad du skriver på din egen blog. Og selvom jeg fremhæver blogs som glanseksemplet, så gælder tankegangen for så vidt mange andre steder på nettet. I forummer, på netværkssites (som er omtalt i del 2) osv. Jo mere du deltager aktivt og bidrager, des mere seriøst bliver du taget og des mere får du igen.

For at sætte det hele i perspektiv og forhåbentlig uden at gøre det for langhåret: Bloggen og det du skriver er altså det, der skaber din online identitet, og det netværk du skaber via din RSS reader og de blogs du følger, vil blive en del af dit basisnetværk i din online tilstedeværelse.

Hvordan kan man så udvide sin tilstedeværelse og hjælpe flere på internettet?
Der er selvfølgelig en lang række muligheder for at hjælpe andre enten ved at dele eller samarbejde på internettet. Jeg vil i mit næste blogindlæg, på fredag, komme ind på nogle af de teknologier, der gør det muligt at hjælpe andre gennem sine interesser og sin viden – og selvfølgelig også at få glæde af andres ditto.

Som altid er kommentarer til dagens forslag, forklaringer og holdninger meget velkomne.

Websider fra Common Craft-filmen

Se også: Anders Bendix Kiel

Etiketter: , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start